Günümüzde evcil hayvanlar, ailelerimizin önemli bir parçası haline geldi. Onların sağlığı ve mutluluğu bizim için çok önemli. Ancak, evcil hayvan sahipleri bazen rutin bakım ve sağlık konularında yardıma ihtiyaç duyabilir. Neyse ki, evde yapılabilecek basit adımlarla Sevimli dostlarımızın sağlığını korumak mümkün. İşte patili dostumuzun sağlığı için evde yapılabilen bazı basit öneriler:

1. Beslenme:

Patili dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi için dengeli ve besleyici bir diyete tabi olmaları oldukça önemlidir. Dostumuza yüksek kaliteli, dengeli bir mama seçimi yapmak için öncelikle onların ihtiyaçlarını öğrenmeliyiz, evcil hayvanlarımızın her birisi çok özeldir ve biriciktir, genel geçer diyetler yerine Veteriner Hekimi eşliğinde dostumuzun ihtiyaçlarına yönelik bir diyet oluşturmak en mantıklı çözümdür. Unutmayalım ki her yaşın gereklilikleri ve ihtiyaçları farklıdır. Temel olarak kediler için yaş grupları ‘’Kitten’’ ‘’adult’’ ‘’sterilized’’ ‘’senior’’ şeklinde isimlendirilirken köpeklerde ise ‘’puppy’’ ‘’adult’’ ‘’senior’’ şeklinde isimlendirilir. Kedilerin beslenmesinde en dikkat edilmesi gereken hususların başında mama kabı su kabı konumları gelmektedir bu iki kap genelde yan yana şekilde konulmaktadır fakat kediler içgüdüsel olarak bu ikisinin yan yana olmalarını tercih etmezler bu yüzden mama ve su kapları arasında mesafe olmalıdır.   

2. Egzersiz:

Evcil hayvanlarımızın düzenli egzersiz yapmaları, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Köpekler için günlük yürüyüşler veya oyun zamanı, onların fiziksel ve zihinsel sağlığını destekler. Köpeğinizin cinsine ve enerji düzeyine göre günlük olarak ortalama 30 dakika ile 3-4 saatlere kadar yürüyüş koşu gibi egzersizlere ihtiyaç duyar. Unutmayalım ki dostumuz enerjisiniz antreman yoluyla atamaz ise o enerjiyi evdeki mobilyalarınıza zarar vererek veya evde çeşitli yaramazlıklar ile muhakkak atacaktır. Köpeğinizle yaptığınız yürüyüşler hem psikolojik hem de fizyolojik olarak ona iyi gelecektir.

Kediler için ise, oyun ve etkileşim zamanı sağlamak, onların enerjilerini harcamalarına yardımcı olur. Kediler doğaları gereği genellikle geceleri avlandıkları ev hayatında geceleri daha aktif olurlar bunun önüne geçmek için biyolojik saatlerimizi senkron etmek en mantıklı yöntemdir gündüz yeterince oyun oynar ve enerjisini atarsa gece rahat ve huzurlu bir uyku çekecektir kendisine. Tırmalama tahtaları, oyun parkurları, kedi oltaları ve interaktif zeka geliştirici oyunlar kedilerin oldukça fazla ilgisini çekmektedir. Unutmayalım ki evcil dostlarımız için bizlerle geçirdikleri zamanlar çok kıymetlidir o yüzden onlara günlük olarak en az 1-2 saatimizi ayırmaya ve onlarla aktif bir şekilde ilgilenmeye çalışmalıyız.

3. Temizlik ve Bakım:

Evcil hayvanlarımızın düzenli olarak temizlenmesi ve bakımı, sağlıklarını korumak için önemlidir. Tüylü dostlarımızın düzenli olarak taranma ihtiyacı vardır, uygun bir tarak yardımı ile günlük tarama aktivesi yaparsan hem dostumuzun döktüğü tüyler azalacaktır hem de parlak ve sağlıklı bir kürkü olacaktır. Kediler ve köpekler patileri dışında terlemezler bu yüzden de banyo ihtiyacı duymazlar özellikle kediler sağlıklı oldukları her an kendilerini temizlerler, köpekler de ise durum biraz daha farklıdır uygun bir köpek şampuanı ile iki ayda bir yıkama yapmamız daha sağlıklı olacaktır. Dışarıdaki oyunlarımız ve gezilerimiz sonrasında ise duru su ile duş aldırmanız ve çok iyi bir şekilde kurulamanız en mantıklı çözümdür. 

4. Veteriner Kontrolleri:

Evcil hayvanlarımızın düzenli olarak veteriner kontrollerine gitmeleri, sağlıklarını korumak için önemlidir. Veteriner hekimler, evcil hayvanlarımızın sağlık durumunu değerlendirebilir, aşılarını güncelleyebilir ve herhangi bir sağlık sorununu tespit edebilirler. Bu nedenle, evcil hayvanlarımızın düzenli olarak veteriner kontrollerine gitmeleri önemlidir.

Bu önemli adımları takip ederek, evde yapılabilecek basit önlemlerle evcil hayvanlarımızın sağlığını korumak mümkündür. Evcil hayvan sahipleri olarak, onların mutluluğu ve sağlığı için gereken özeni göstermek bizim sorumluluğumuzdur. Unutmayın, sağlıklı bir evcil hayvan, mutlu bir evdir.